Zorg dat je opvalt met jouw CV! Maar hoe doe je dit op een goede manier? Lees hier alle do’s en dont’s!

Een toffe vacature gezien? Op zoek naar een nieuw avontuur? Een goed cv kan dan niet ontbreken! Het is goed om te weten dat een recruiter gemiddeld maar vijf seconden naar je cv kijkt. In een hele korte tijd wordt dus bepaald of jij geschikt bent voor de functie. Gebruik je cv dus echt als een visitekaartje! In deze blog wordt per onderwerp in een cv de belangrijkste do’s en dont’s op een rijtje gezet.

Persoonlijke gegevens

Het is natuurlijk handig als de recruiter gelijk ziet met wie hij te maken heeft en hoe hij contact met je op kan nemen.

Do’s

Voeg een duidelijke foto van jezelf toe! Kies niet voor een vakantiekiekje, maar kies voor een foto waarop jij representatief overkomt. Een foto waarop je gezicht goed zichtbaar is en de achtergrond niet afleidt.

Vermeldt je NAW-gegevens (naam, adres, woonplaats), telefoonnummer en e-mail. Zo kan de recruiter direct contact met je opnemen.

Het aangeven van je beschikbaarheid is heel handig! Zo kunnen organisaties direct zien vanaf wanneer ze op je kunnen rekenen en voor hoeveel uur per week.

Dont’s

Zorg ervoor dat je contactgegevens kloppen, als je contactgegevens niet kloppen dan is het niet mogelijk om je uit te nodigen voor een sollicitatie.

Maak gebruik van een serieus e-mail adres, dus geen mafketel@gmail.com of ikbenstoned@hotmail.com.

Let op spelling en opmaak. Recruiters beoordelen de hele dag cv’s en kijken daarom goed naar deze punten. Sterker nog, ongelijke opmaak of verkeerde spelling kunnen leiden tot irritaties.

Profielschets

Waarom moet de recruiter nou net jou kiezen? Dat kun je duidelijk maken in een profielschets. Besteed hier écht aandacht aan, want dit maakt jouw cv anders dan alle andere!

Do’s

Maak duidelijk waar je voor staat! Schrijf op wie je bent, waar je voor staat en waarom jij gekozen moet worden.

Dont’s

Kies niet voor een droge opsomming met termen die geen authenticiteit uitstralen. Woorden als proactief en stressbestendig zijn té algemeen en maken jou niet onderscheidend.

Opleidingen

Opleidingen zeggen iets over het pad dat jij als student hebt bewandeld en hoe deze route is verlopen. Het toevoegen van opleidingen lijkt simpel. Maar wat doe je met opleidingen die je hebt afgebroken? En wat voor beschrijving zet je erbij?

Do

Zet je meest recente opleiding altijd bovenaan.

In de beschrijving kun je met bijvoorbeeld bulletpoints een aantal vakken erbij schrijven, zodat de werkgever een beter beeld van de opleiding krijgt. Let op: niet te veel! Soms is het verstandig om bepaalde vakken af te stemmen op het bedrijf/de branche waarin je geïnteresseerd bent.

Dont’s

Voorkom gaten! Dit is namelijk het eerste wat opvalt bij recruiters. Zet daarom ook afgebroken opleidingen op je cv. Geeft hierbij een korte toelichting van maximaal één zin, waarin je uitlegt waarom je met deze opleiding gestopt bent.

Gebruik geen afkortingen. Schrijf zowel opleiding als de naam van het opleidingsinstituut voluit.

Werkervaring

Jouw opgedane kennis en ervaring wordt goed weergegeven in de (bij)banen die jij hebt gehad. Vandaag de dag is dat heel belangrijk! Let op; overdrijven is ook een vak… Voeg alleen relevante ervaring toe. Dus de krantenwijk van tien jaar geleden mag je best weglaten.

Do’s

Zet je meest recente werkervaring bovenaan. Je werkt altijd in chronologische volgorde van heden naar vroeger.

Maak gebruik van bullitpoints om je taken en verantwoordelijkheden te vermelden en gebruik korte en krachtige zinnen.

Als je veel werkervaring hebt, voeg dan verschillende ervaringen samen. Zet bijvoorbeeld je eerdere bijbanen onder een kopje en vermeld daarbij belangrijke zaken in de beschrijving, zoals organisaties en data.

Dont’s

Voorkom gaten in je cv. Heb je dit wel? Zorg er dan voor dat je dit kan onderbouwen tijdens een sollicitatiegesprek. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je ervoor hebt gekozen om te gaan reizen voor een jaar, of dat je mantelzorger bent geweest voor een ziek familielid.

Gebruik geen vakjargon. Niet iedereen spreekt dezelfde taal. Zorg ervoor dat iedereen het begrijpt.

Nevenactiviteiten

Het verrichten van nevenactiviteiten is een manier om je extra te onderscheiden van andere kandidaten. Voorbeelden hiervan zijn: bestuurswerk bij een studie- of studentenvereniging, een eigen bedrijf, vrijwilligerswerk voor een stichting of vereniging.

Do’s

Het vermelden van nevenactiviteiten is heel belangrijk! Hiermee zorg je ervoor dat jij jezelf onderscheidt van anderen.

Benoem maximaal drie nevenactiviteiten. Teveel is ongeloofwaardig. Bovendien onthouden werkgevers er vaak maar één.

Dont’s

Nevenactiviteiten hebben een houdbaarheidsdatum. Zo zijn bestuursfuncties ongeveer vijf jaar na jouw opleiding niet meer relevant. Vermeld dus altijd recente nevenactiviteiten.

Wil je meer weten of hulp bij je cv? 

Heb je nog meer vragen? Of twijfel je ergens over? Plan dan een coachgesprek in met één van onze talent coaches.